Jom kenali teh hijau yang banyak khasiat!

Teh hijau telah digunakan dalam perubatan bermula sejak beribu tahun dahulu, ia berasal dari negara China dan digunakan dengan meluas di seluruh dunia. Air teh hijau sangat bermanfaat untuk kesihatan, bermula daripada merendahkan tahap tekanan darah untuk mencegah kanser. Mengapa teh hijau mempunyai lebih banyak kebaikan daripada teh hitam? Ia adalah kerana cara pemprosesannya yang berbeza. Teh hitam diproses dengan membenarkan penapaian manakala proses teh hijau dibuat dengan mengelakkan penapaian berlaku, jadi ia dapat mengekalkan amaun bahan antioksida dan poly-phenols yang membuatkan teh hijau sangat bermanfaat.


Senarai kebaikan teh hijau :
[1] Menurunkan berat badan -

Teh hijau mampu meningkatkan metabolisma. Bahan polyphenol yang terdapat di dalam teh hijau bertindak untuk meningkatkan tahap pengoksidaan lemak dan kadar di mana badan anda menukarkan makanan kepada kalori.


[2] Diabetes (Kencing manis) -

Teh hijau membantu mengawal tahap glukos, memperlahankan peningkatan gula dalam darah selepas anda mengambil makanan.


[3] Penyakit jantung -

Ahli-ahli sains berpendapat, teh hijau berfungsi pada lapisan saluran darah, membantu memastikan mereka kekal tenang dan lebih mampu menahan perubahan dalam tekanan darah. Ia juga boleh melindungi daripada pembentukan darah beku, yang merupakan punca utama serangan jantung.


[4] Kanser esophageal -

Ia boleh mengurangkan risiko kanser esophageal, tetapi ia juga secara meluas dianggap membunuh sel-sel kanser secara umum tanpa merosakkan tisu yang sihat di sekeliling mereka.


[5] Kolesterol -

Teh hijau mengurangkan kolesterol tidak baik dalam darah dan meningkatkan nisbah kolesterol yang baik berbanding kolesterol buruk.


[6] Alzheimer dan parkinson -

Ia dikatakan melambatkan kemerosotan yang disebabkan oleh Alzheimer dan Parkinson. Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan bahawa teh hijau melindungi sel-sel otak daripada mati dan memulihkan sel-sel otak yang rosak


[7] Kerosakan gigi -

Kajian menunjukkan bahawa bahan kimia antioksida iaitu catechin dalam teh boleh memusnahkan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan tekak, kerosakan gigi dan masalah pergigian yang lain.


[8] Tekanan darah -

Pengambilan teh hijau secara tetap dikatakan dapat membantu merendahkan risiko tekanan darah tinggi.


[9] Kemurungan -

Theanine merupakan asid amino yang ditemui secara semulajadi pada daun teh. ia dikatakan dapat memberikan kesan relaks dan tenang.


[10] Penjagaan kulit -

Teh hijau boleh juga membantu dengan kedutan dan tanda-tanda penuaan, ini adalah disebabkan oleh kuasa antioksida dan aktiviti anti-radang. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan bahawa teh hijau disapukan boleh mengurangkan kerosakan matahari.


[11] Antivirus dan antibakteria -

Catechin di dalam teh adalah agen antibakteria dan antivirus yang kuat yang menjadikan mereka berkesan untuk merawat segala-galanya daripada selesema kepada kanser. Dalam beberapa kajian teh hijau telah ditunjukkan untuk menghalang penyebaran penyakit.

Bagi penggemar-penggemar teh hitam. Apa kata kita bertukar kepada teh hijau? Tapi pastikan "no sugar" okay untuk memastikan anda mendapat kebaikan yang optimum!

Untuk lebih mudah dan convenience, GREEN TEA EXTRACT CAPSULE GIFFARINE merupakan pilihan terbaik!

[label berkaitan : Detoks, Antioksida]