Tidak keterlaluan jika mengatakan gula adalah bahan wajib
dalam makanan harian kita. Acap kali juga kita mendengar pelbagai lapisan
masyarakat membincangkan kesan pengambilan gula dan usaha untuk mengurangkannya.
Mengapa? Sudah menjadi perkara umum bahawa pengambilan gula secara berlebihan
akan merosakkan sistem badan. Semakin banyak kajian yang dilakukan telah
membuktikan, gula memainkan peranan penting atau penyebab utama meningkatnya
penghidap penyakit-penyakit merbahaya yang kita takuti seperti penyakit
jantung, kanser, kencing manis(diabetes), Alzheimer dan banyak lagi.
Tidak dinafikan sistem badan memerlukan sejumlah gula untuk
berfungsi dengan sempurna. Tetapi kebanyakan dari kita tidak mempunyai
pengetahuan atau ilmu tentang had pengambilan gula yang diperlukan oleh badan.
Ianya terlalu subjektif, banyak kriteria dan factor yang perlu di ambil kira
atas setiap individu dan pastinya berlainan. Jadi apa yg perlu kita lakukan
sekarang? Secara ringkas, hampir semua makanan harian kita mengandungi gula,
jadi hindarkan diri kita dari mengambil gula secara sedar atau terus.
Berikut adalah beberapa cadangan untuk mengawal dan
seterusnya mengurangkan pengambilan gula anda dan dapat menjalani kehidupan
yang lebih sihat dan berkualiti pada masa hadapan :
1. Makan dengan kerap. Makan tiga hidangan dan dua kudapan
atau lima hidangan kecil sehari. Bagi kebanyakan orang, jika mereka tidak makan
kerap , akan menyebabkan paras gula darah menurun. Jadi mereka akan berasa
lapar dan lebih cenderung untuk mengambil makanan ringan yang manis-manis.
2. Pilih makanan yang tidak diproses atau semulajadi seperti buah dan sayur. Makanan yang telah diproses kebiasaannya mengandungi gula yang tinggi.
2. Pilih makanan yang tidak diproses atau semulajadi seperti buah dan sayur. Makanan yang telah diproses kebiasaannya mengandungi gula yang tinggi.
3.
Mengambil sarapan yang mengandungi protein , lemak dan fitonutrien untuk
memulakan hari anda adalah sangat
penting. Sarapan tipikal penuh karbohidrat dan makanan bergula atau berkanji
adalah pilihan yang tidak tepat kerana anda akan mempunyai keinginan gula sepanjang
hari. Makan sarapan yang baik adalah penting untuk mengelakkan ketagihan gula.
4. Cuba gabungkan protein dan lemak secara seimbang dalam
setiap hidangan. Ini membantu mengawal tahap gula dalam darah dan pastikan ia datang
dari sumber yang sihat.
5. Tambah rempah. Ketumbar, kayu manis, buah pala , bunga
cengkih dan buah pelaga semulajadi akan memaniskan makanan dan mengurangkan
ketagihan.
6.
Ambil multivitamin yang berkualiti dan mineral , Omega 3 asid lemak dan vitamin
D3. Kekurangan nutrien boleh memburukkan ketagihan, menjaga nutrien, mengurangkan
ketagihan . Nutrien tertentu dilihat dapat meningkatkan kawalan gula darah seperti
kromium , vitamin B3 dan magnesium.
7. Gerakkan badan anda. Bersenam, menari atau melakukan
yoga. Apa sahaja yang anda lakukan dalam pergerakan akan membantu mengurangkan
ketegangan, meningkatkan tenaga anda dan mengurangkan keperluan anda pada gula.
8. Dapatkan tidur yang cukup . Apabila kita letih kita
sering menggunakan gula untuk tenaga bagi mengatasi keletihan .
9. Melakukan “detox” . Salah satu cara detox adalah dengan
berpuasa. Ianya membolehkan sistem badan membaikpulih selera atau keinginan
badan terhadap makanan, seterusnya mengurangkan ketagihan.
10. Pahami emosi anda. Ada antara kita yang mengalami
ketagihan gula disebabkan emosi yang tidak seimbang, stress atau kecewa
contohnya.
11. Jangan simpan snek yang manis di rumah dan pejabat anda.
Adalah lebih baik digantikan dengan sesuatu yang natural dan lebih sihat
seperti buah-buahan.
12. Jangan gantikan gula dengan pemanis tiruan. Ia hanya
memberikan perubahan yang kecil terhadap ketagihan gula. Jika anda perlu
pemanis , cuba Stevia , ia sangat baik untuk kesihatan.
13.
Belajar membaca label. Didik diri tentang apa yang akan anda masukkan kedalam
badan. Kebiasaannya, semakin panjang senarai bahan-bahan untuk suatu produk, semakin
tinggi kandungan gula. Biasakan dengan istilah yang sebenarnya berkait rapat
dengan gula : AGAVE , sirap jagung, gula jagung, sirap jagung fruktosa tinggi ,
sukrosa , dekstrosa , tebu , kristal rotan, jus buah-buahan pekatan, gula
perang dan lain-lain lagi.
14. Gula yang menyamar. Ingatlah bahawa kebanyakan "
kompleks" karbohidrat yang kita makan seperti roti (termasuk gandum ) ,
bagel dan pasta tidak benar-benar kompleks. Kebiasaannya makanan jenis ini diproses
sangat halus dan bertindak seperti gula dalam badan dan perlu dielakkan.
15. Tanam dalam fikiran, gula itu tidak sihat dan bahaya.
Anggaplah ia adalah seperti satu kesalahan atau racun, jika diambil akan
merosakkan tubuh badan.
Jika anda mempunyai
ketagihan gula akut , cuba ini:
16. Mengambil L- glutamin, 1000-2000 mg setiap beberapa jam bergantung
pada keperluan. Ia boleh melegakan ketagihan gula kerana otak menggunakan ia sebagai
tenaga.
17. Ambil masa untuk " rehat dan bernafas" . Cari tempat
yang tenang , selesa dan duduk untuk beberapa minit dan beri tumpuan kepada
nafas anda. Ia dapat membantu anda mengatasi ketagihan gula.
18.
Sibukkan diri anda. Bertukang, basuh kereta, potong rumput di laman dapat
melupakan anda pada ketagihan yg kebiasaannya berlangsung selama 10-20 minit
maksimum. Lebih banyak anda melakukan kaedah ini , lebih mudah anda dapat
mengatasinya.
19. Minum air yang banyak. Kadang-kadang apa yang kita
anggap sebagai keinginan untuk makan atau lapar adalah disebabkan kerana benar-benar
dahaga.
20. Ambil sekeping atau sepotong buah. Ia dapat memenuhi
keinginan anda terhadap gula dan lebih sihat, jika anda sudah tidak dapat
bertahan lagi.
“ Mencegah adalah lebih baik dari merawat”, selalu kita
dengar dan bukanlah ayat yang asing, malah
kadang kala ia disampaikan kepada pesakit atau penghidap yang sudah pun
terlambat sebagai hukuman emosi. Bagi
yang masih ada masa? Pengetahuan dan ilmu berkaitan sesuatu objek yang akan
kita masukkan dalam badan atau kita panggil makanan adalah sangat penting. Kurangkan
gula dan amalkan cara hidup sihat!!
No comments:
Post a Comment