Monday, 23 September 2013

Tips Sihat : 20 Cara Mengurangkan Pengambilan Gula.

Tidak keterlaluan jika mengatakan gula adalah bahan wajib dalam makanan harian kita. Acap kali juga kita mendengar pelbagai lapisan masyarakat membincangkan kesan pengambilan gula dan usaha untuk mengurangkannya. Mengapa? Sudah menjadi perkara umum bahawa pengambilan gula secara berlebihan akan merosakkan sistem badan. Semakin banyak kajian yang dilakukan telah membuktikan, gula memainkan peranan penting atau penyebab utama meningkatnya penghidap penyakit-penyakit merbahaya yang kita takuti seperti penyakit jantung, kanser, kencing manis(diabetes), Alzheimer dan banyak lagi.

Tidak dinafikan sistem badan memerlukan sejumlah gula untuk berfungsi dengan sempurna. Tetapi kebanyakan dari kita tidak mempunyai pengetahuan atau ilmu tentang had pengambilan gula yang diperlukan oleh badan. Ianya terlalu subjektif, banyak kriteria dan factor yang perlu di ambil kira atas setiap individu dan pastinya berlainan. Jadi apa yg perlu kita lakukan sekarang? Secara ringkas, hampir semua makanan harian kita mengandungi gula, jadi hindarkan diri kita dari mengambil gula secara sedar atau terus.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk mengawal dan seterusnya mengurangkan pengambilan gula anda dan dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti pada masa hadapan :
1. Makan dengan kerap. Makan tiga hidangan dan dua kudapan atau lima hidangan kecil sehari. Bagi kebanyakan orang, jika mereka tidak makan kerap , akan menyebabkan paras gula darah menurun. Jadi mereka akan berasa lapar dan lebih cenderung untuk mengambil makanan ringan yang manis-manis.
2. Pilih makanan yang tidak diproses atau semulajadi seperti buah dan sayur. Makanan yang telah diproses kebiasaannya mengandungi gula yang tinggi.
3. Mengambil sarapan yang mengandungi protein , lemak dan fitonutrien untuk memulakan hari anda  adalah sangat penting. Sarapan tipikal penuh karbohidrat dan makanan bergula atau berkanji adalah pilihan yang tidak tepat kerana anda akan mempunyai keinginan gula sepanjang hari. Makan sarapan yang baik adalah penting untuk mengelakkan ketagihan gula.
4. Cuba gabungkan protein dan lemak secara seimbang dalam setiap hidangan. Ini membantu mengawal tahap gula dalam darah dan pastikan ia datang dari sumber yang sihat.
5. Tambah rempah. Ketumbar, kayu manis, buah pala , bunga cengkih dan buah pelaga semulajadi akan memaniskan makanan dan mengurangkan ketagihan.
6. Ambil multivitamin yang berkualiti dan mineral , Omega 3 asid lemak dan vitamin D3. Kekurangan nutrien boleh memburukkan ketagihan, menjaga nutrien, mengurangkan ketagihan . Nutrien tertentu dilihat dapat meningkatkan kawalan gula darah seperti kromium , vitamin B3 dan magnesium.
7. Gerakkan badan anda. Bersenam, menari atau melakukan yoga. Apa sahaja yang anda lakukan dalam pergerakan akan membantu mengurangkan ketegangan, meningkatkan tenaga anda dan mengurangkan keperluan anda pada gula.
8. Dapatkan tidur yang cukup . Apabila kita letih kita sering menggunakan gula untuk tenaga bagi mengatasi keletihan .
9. Melakukan “detox” . Salah satu cara detox adalah dengan berpuasa. Ianya membolehkan sistem badan membaikpulih selera atau keinginan badan terhadap makanan, seterusnya mengurangkan ketagihan.
10. Pahami emosi anda. Ada antara kita yang mengalami ketagihan gula disebabkan emosi yang tidak seimbang, stress atau kecewa contohnya.
11. Jangan simpan snek yang manis di rumah dan pejabat anda. Adalah lebih baik digantikan dengan sesuatu yang natural dan lebih sihat seperti buah-buahan.
12. Jangan gantikan gula dengan pemanis tiruan. Ia hanya memberikan perubahan yang kecil terhadap ketagihan gula. Jika anda perlu pemanis , cuba Stevia , ia sangat baik untuk kesihatan.
13. Belajar membaca label. Didik diri tentang apa yang akan anda masukkan kedalam badan. Kebiasaannya, semakin panjang senarai bahan-bahan untuk suatu produk, semakin tinggi kandungan gula. Biasakan dengan istilah yang sebenarnya berkait rapat dengan gula : AGAVE , sirap jagung, gula jagung, sirap jagung fruktosa tinggi , sukrosa , dekstrosa , tebu , kristal rotan, jus buah-buahan pekatan, gula perang  dan lain-lain lagi.
14. Gula yang menyamar. Ingatlah bahawa kebanyakan " kompleks" karbohidrat yang kita makan seperti roti (termasuk gandum ) , bagel dan pasta tidak benar-benar kompleks. Kebiasaannya makanan jenis ini diproses sangat halus dan bertindak seperti gula dalam badan dan perlu dielakkan.
15. Tanam dalam fikiran, gula itu tidak sihat dan bahaya. Anggaplah ia adalah seperti satu kesalahan atau racun, jika diambil akan merosakkan tubuh badan.
Jika  anda mempunyai ketagihan gula akut , cuba ini:
16. Mengambil L- glutamin, 1000-2000 mg setiap beberapa jam bergantung pada keperluan. Ia boleh melegakan ketagihan gula kerana otak menggunakan ia sebagai tenaga.
17. Ambil masa untuk " rehat dan bernafas" . Cari tempat yang tenang , selesa dan duduk untuk beberapa minit dan beri tumpuan kepada nafas anda. Ia dapat membantu anda mengatasi ketagihan gula.
18. Sibukkan diri anda. Bertukang, basuh kereta, potong rumput di laman dapat melupakan anda pada ketagihan yg kebiasaannya berlangsung selama 10-20 minit maksimum. Lebih banyak anda melakukan kaedah ini , lebih mudah anda dapat mengatasinya.
19. Minum air yang banyak. Kadang-kadang apa yang kita anggap sebagai keinginan untuk makan atau lapar adalah disebabkan kerana benar-benar dahaga.
20. Ambil sekeping atau sepotong buah. Ia dapat memenuhi keinginan anda terhadap gula dan lebih sihat, jika anda sudah tidak dapat bertahan lagi.


“ Mencegah adalah lebih baik dari merawat”, selalu kita dengar  dan bukanlah ayat yang asing, malah kadang kala ia disampaikan kepada pesakit atau penghidap yang sudah pun terlambat sebagai hukuman emosi.  Bagi yang masih ada masa? Pengetahuan dan ilmu berkaitan sesuatu objek yang akan kita masukkan dalam badan atau kita panggil makanan adalah sangat penting. Kurangkan gula dan amalkan cara hidup sihat!!  

No comments:

Post a Comment